Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w Zespole Szkół Gastronomicznych w Tychach. Promotor kuchni śląskiej.W gastronomii ponad 20 lat. Obecnie menadżer regionalny/doradca kulinarny RM Gastro Polska, producenta urządzeń dla gastronomii. Szkoleniowiec i audytor gastronomii w sieci Hotele Plus. Egzaminator w Cechu Rzemiosł Katowice na czeladnika i mistrza w zawodzie kucharz.
Współwłaściciel pracowni cukierniczej i kawiarni Sweet Home Silesia by Magdalena Nowak. Założyciel „Kuźni Kucharzy Śląskich”. Szef kuchni i doradca kulinarny w firmie Vitalpro.
Juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych. Autor licznych artykułów i przepisów kulinarnych na portalach internetowych oraz w prasie branżowej. Brązowy medalista mistrzostw Europy w 2010 r. w podawaniu potraw z karpia. Zdobywca brązowego medalu pucharu świata w 2010 r. w Luksemburgu w drużynie Sebastiana Krauzowicza, szefa kuchni, obecnego trenera reprezentacji Polski.
Trzykrotny laureat mistrzostw Republiki Czeskiej – brązowy medal w 2010 r., srebrny – w 2011 r. oraz złoty – w 2012 r. Finalista konkursu TRENDY CHEF 2012.