Szef kuchni Restauracji Biała Róża i Restauracji Baster.
Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej znanych i cenionych polskich szefów kuchni Adama Chrząstowskiego, Andrzeja Polana i Roberta Sowy, a miłość do gotowania wyniósł z domu – gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną, i gdzie poznał wartość produktów pochodzących z uprawy ekologicznej lub własnej hodowli.
Od lat konsekwentnie promuje miejscową kuchnię i produkty regionalne. Inspiruje się starymi recepturami, studiuje lokalne tradycje i oddaje podróżom kulinarnym. Twierdzi, że przepisem na sukces jest pasja i ciągłe doskonalenie, a swoim doświadczeniem i wiedzą dzieli się jako nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych. Jedno z jego ostatnich osiągnięć to brązowy medal w krajowej selekcji Bocuse d'Or Poland 2021. W 2012 r. zdobył pierwsze miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la Cusine Martell oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Łukasz stoi na czele dwóch zespołów doświadczonych i zdolnych kucharzy; Restauracji Biała Róża i Restauracji Baster w Krakowie.