Francis Cardenau

Francis Cardenau urodził się u podnóża Pirenejów w Lourdes, w południowo-zachodniej Francji. Jako 14-letni chłopiec rozpoczął praktykę kulinarną i od tej pory nie odstępuje od kuchenki. Zaczynał w wyróżnionych gwiazdkami Michelin paryskich restauracjach Taillevent, Faugeron, oraz Copenhague in Det Danske Hus (Kopenhaga Dom Danii), a następnie w duńskich restauracjach Søllerød Kro oraz Kommandanten. W tej ostatniej jako pierwszej w historii Danii zdobył upragnione dwie gwiazdki Michelin. Porzucił jednak świat Michelin w poszukiwaniu nowych wyzwań i stworzył w Kopenhadze projekt pod nazwą Le Sommelier, którego sukces zaowocował powstaniem restauracji Umami łączącej kuchnię francuską i japońską, a następnie nowoczesnego stekhouse’u MASH. W 2021 r. Francis Cardenau został odznaczony drugim najwyższym francuskim odznaczeniem państwowym – Ordre du Mérite Agricole (Order Zasługi Rolniczej), za swoje wyjątkowe poświęcenie dla promocji francuskiej kultury kulinarnej zarówno we Francji, jak i Danii.

Cardenau namiętnie poszukuje jakości. Ze swoim nieprzejednanym entuzjazmem i niestrudzonym temperamentem odgrywał główną rolę w podnoszeniu standardów duńskiego rolnictwa i wywarł ogromny wpływ na czołowych duńskich szefów kuchni. Jest jednym z budowniczych historii kulinarnej Danii. Pełni funkcję prezydenta duńskiej Akademii Bocuse d’Or.

Formularz kontaktowy

Informujemy, iż odpowiedź na Państwa pytanie zostanie udzielona przez firmę Las-Kalisz Sp. z o.o. na podany adres e-mail. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez firmę Las-Kalisz Sp. z o.o. dla celów udzielenia odpowiedzi. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do uzyskania odpowiedzi. Administratorem danych jest firma Las-Kalisz Sp. z o.o..

Kontakt

Organizator: Las Kalisz

ul. Krotoszyńska 1, 63-714 Kobierno

Telefon:  +48 62 725 42 70

E-mail:
rzecznik@mistrzostwadziczyzna.pl
Zgłoszenia:
zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl
Reklama:
reklama@mistrzostwadziczyzna.pl