Francis Cardenau urodził się u podnóża Pirenejów w Lourdes, w południowo-zachodniej Francji. Jako 14-letni chłopiec rozpoczął praktykę kulinarną i od tej pory nie odstępuje od kuchenki. Zaczynał w wyróżnionych gwiazdkami Michelin paryskich restauracjach Taillevent, Faugeron, oraz Copenhague in Det Danske Hus (Kopenhaga Dom Danii), a następnie w duńskich restauracjach Søllerød Kro oraz Kommandanten. W tej ostatniej jako pierwszej w historii Danii zdobył upragnione dwie gwiazdki Michelin. Porzucił jednak świat Michelin w poszukiwaniu nowych wyzwań i stworzył w Kopenhadze projekt pod nazwą Le Sommelier, którego sukces zaowocował powstaniem restauracji Umami łączącej kuchnię francuską i japońską, a następnie nowoczesnego stekhouse’u MASH. W 2021 r. Francis Cardenau został odznaczony drugim najwyższym francuskim odznaczeniem państwowym – Ordre du Mérite Agricole (Order Zasługi Rolniczej), za swoje wyjątkowe poświęcenie dla promocji francuskiej kultury kulinarnej zarówno we Francji, jak i Danii.
Cardenau namiętnie poszukuje jakości. Ze swoim nieprzejednanym entuzjazmem i niestrudzonym temperamentem odgrywał główną rolę w podnoszeniu standardów duńskiego rolnictwa i wywarł ogromny wpływ na czołowych duńskich szefów kuchni. Jest jednym z budowniczych historii kulinarnej Danii. Pełni funkcję prezydenta duńskiej Akademii Bocuse d’Or.