Uśmiechniętą twarz z charakterystycznym wąsiskiem i nieodłącznym beretem na głowie znają wszyscy Polacy. Kurt Scheller urodził się w Lucernie w Szwajcarii, ale od 1991 r., z roczną przerwą na pobyt w Bahrajnie, mieszka w Polsce. Szybko zyskał u nas status autorytetu kulinarnego.
Zdobywał doświadczenie w restauracjach w rodzinnej Szwajcarii, gdzie w 1968 r. w hotelu Luzernerhof stawiał pierwsze kroki na swojej drodze zawodowej. Pracował i prowadził kuchnie w restauracjach w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Holandii, na Jamajce, w Ekwadorze, Kuwejcie, Egipcie oraz Rosji. W Polsce karierę rozpoczynał jako naczelny szef kuchni hotelu Bristol. W latach 1997–2002 pełnił obowiązki dyrektora pionu kulinarnego w stołecznym hotelu Sheraton. W 2002 r. pierwszą restaurację sygnowaną jego nazwiskiem otwarto w hotelu Rialto. Od tego roku prowadzi również Akademię Kurta Schellera – pierwszą w Polsce szkołę kulinarną, której oferta dydaktyczna jest kierowana zarówno do profesjonalistów, jak i do amatorów gotowania.
Zyskiwał sympatię Polaków, występując w programach telewizyjnych. Prowadził „Alfabet kulinarny Kurta Schellera”, mogliśmy go także zobaczyć w „MasterChefie” oraz „Hell’s Kitchen”. Był ponadto dyrektorem artystycznym „Top Chefa”.
Kurt Scheller to honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, organizator licznych konkursów kulinarnych oraz laureat wielu nagród i wyróżnień. W 2005 r. został uhonorowany Oskarem kulinarnym w kategorii osobowość kulinarna.