
Już 9 września 2021 r. w Ilonn Hotelu w Poznaniu odbędzie się długo odkładana druga edycja konkursu kulinarnego Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego. Głównym organizatorem wydarzenia jest firma Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, jeden z czołowych przetwórców dziczyzny w naszym kraju i właściciel marki HoReCa Las-Kalisz, który w tym roku świętuje 30-lecie swojego istnienia. Druga specjalizacja zakładu to przetwórstwo mięsa króliczego. Tylko z pozoru ma ono niewiele wspólnego z dziczyzną – łączą je wyjątkowe walory smakowe i żywieniowe.
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie to jedyna tego rodzaju impreza w naszym kraju. Jej najważniejszym celem jest popularyzacja w przedsiębiorstwach z branży HoReCa mięsa zwierząt łownych pozyskiwanego w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej.
Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu zupy z mięsem króliczym oraz dania głównego z łopatki jelenia. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych, profesjonalnych kucharzy pod przewodnictwem Kurta Schellera.
Mistrzostwa zaplanowano bez udziału publiczności. Będą jednak transmitowane na żywo w mediach społecznościowych organizatora. Zapraszamy do oglądania!
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie są organizowane dla uczczenia pamięci Mariana Tarnawskiego, zmarłego w marcu 2018 r. właściciela i wieloletniego prezesa spółki Las-Kalisz.
Marian Tarnawski był znawcą, miłośnikiem i popularyzatorem kuchni opartej na dziczyźnie oraz propagatorem kultury łowieckiej. W kręgach myśliwych oraz przedsiębiorców współpracujących z kierowaną przez niego firmą ceniono go za ogromne wyczucie i doświadczenie biznesowe. W pamięci współpracowników zapisał się jako wspaniały człowiek i wyrozumiały pracodawca. Cześć Jego pamięci!
Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim zwyciężyli w drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego, które 9 września odbywały się w Ilonn Hotelu w Poznaniu (na zdjęciu trzecia para od lewej, z pamiątkowymi deskami kuchennymi). Zdystansowali konkurencję pomimo uzyskania ujemnych punktów za przekroczenie wyznaczonego czasu 120 min na przygotowanie dwóch konkursowych potraw. Podczas gali finałowej i uroczystego ogłoszenia wyników nie kryli radości oraz łez wzruszenia. Za nimi na drugim i trzecim miejscu podium znaleźli się kolejno Łukasz Boreczek i Angelika Klimek z hotelu i restauracji Piano w Lublinie (drudzy od lewej) oraz kucharze z Wielkopolski, Waldemar Kaniewski i Bartosz Zajdel, reprezentujący restaurację Loft w Gostyniu (trzecia para od prawej). Laureaci zostali uhonorowani upominkami rzeczowymi oraz nagrodami finansowymi. Zdobywcy pierwszego i trzeciego miejsca otrzymali dodatkowo zaproszenie na warsztaty z Maciejem Grubmanem, jednym z jurorów technicznych, szefem kuchni Irish Pub & Stakehouse w Rzeszowie, gdzie dziczyzna pojawi się w jesiennym menu.
Fot. Karol Mikołajczyk (fb.com/karol.mwt, www.instagram.com/360worldlive/)