Piotr Mielczarek to należący do młodego pokolenia szef kuchni. Swoją edukację rozpoczął od praktyk w 2002 roku.
Doświadczenie zdobywał w kraju, ale także za granicą m.in w Wielkiej Brytanii, Grecji czy Francji.
Odbył szkolenia oraz praktyki w renomowanych miejscach: w Ashanti International School of Culinary Arts, Le Cordon Bleu w Londynie, w Kurt Scheller Academy, Dominique Ansel Bakery London.
Jest wielkim miłośnikiem tradycji i prostoty, uwielbia polskie tradycyjne smaki i klasyczne francuskie techniki gotowania.
W 2016 zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Juror wspierający sędziów technicznych w Kulinarnym Pucharze Polski 2018.
Juror i współorganizator pierwszej edycji Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie 2019.
Obecnie mieszka we Francji, gdzie pracuje pod okiem najlepszych szefów kuchni, wyróżnionych gwiazdkami Michelin, miedzy innymi w Restauracji La Table* w Lille.