Paweł Salamon (14.10.1981 ) pochodzi z Gorzowa Wlkp. Żona Magdalena, córka Agata i syn Adam.
Pierwszym krokiem drogi zawodowej było ukończenie szkoły gastronomicznej w Gorzowie Wielkopolskim na kierunku kucharz oraz technolog żywienia zbiorowego. Później praktyki w restauracji Don Vittorio w Gorzowie .
W kolejnym kierunkiem był Pałac Wiejce gdzie spędził kilka lat. W tym czasie zdobył pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym w Bydgoszczy w temacie „Owoce morza”, następnie rok później uplasował się na drugim miejscu w Mistrzostwach Polski z potraw z Dorsza w Gdyni. W 2002 roku z Reprezentacja Polski podczas targów GASTE w Lipsku zdobył brązowy medal w konkursie kulinarnym.
Ostatnim doświadczeniem zawodowe to Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort.
Na swoim koncie posiada także kilka inspirujących podróży Paryżu , San Sebastian , Asti we Włoszech gdzie pobierał nauki i doskonaliłem techniki kulinarne.
W międzyczasie krajowe wyjazdy do prestiżowych restauracji i hotelach.
Obecnie Szef Kuchni w Hotel & Restaurant Smolarnia gdzie pisze nowy rozdział swojej kariery, w której łączy dotychczasowe doświadczenia które zdobywał w Polsce jaki i Europie.
Uzyskał Prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau 2015 , 2016, 2017oraz 2018 r
Uczestnik wydarzenia Goût de France 2016, 2017r
Nominowany do statuetki Hermes 2016 r.
Zdobywca tytułu Wielkopolskiego kucharza roku 2016 w konkursie kulinarnym im. Rafała Jelewskieg.
Zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016 r z zarazem najwyższego trofea kulinarnego w Polsce. W 2017 r wraz z uczniem Maciejem Pisarkiem broniąc tytułu uplasowani się na drugim miejscu.
Zdobywca wyróżnienie w kategorii Młody Talent 2017 r podczas Gali 100 BEST Restaurants Poland.
Czytelnicy Gazety Lubuskiej oraz Kapituła Redakcji nominowali a tym samy przyznali wyróżnienie w kategorii Człowiek Roku 2017.
Od 6 lat nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSG Gastronomik w Gorzowie Wlkp.
W tym czasie przygotował swoich podopiecznych -uczniów do kilkunastu konkursów kulinarnych w kraju.
Posiada doświadczenie w zakresie szkoleń kulinarnych w ramach prowadzenia zajęć w Ashanti Łódź oraz Studiu Kulinarnym Lets Cook w Gorzowie Wlkp. dla indywidualnych kucharzy, amatorów oraz grup tematycznych.
Od 2016 roku został powołany przez Minister Edukacji Narodowej do ścisłego grona ekspertów w rozwoju systemu edukacji zawodowej przez najbliższe trzy lata.
W 2017 oraz 2018 roku został wybrany Ambasadorem Tygodnia Umiejętności zawodowych pod patronatem Europejskiej Komisji znajdującej się w Brukseli.
W 2018 roku rozpoczął działania jako trener i mentor zespołu młodych adeptów sztuki kulinarnej do Euro Skills Budapeszt wrzesień 2018 oraz World Skills 2019 które odbędą się w Kazań Rosja.
Jest przedstawicielem nowego polskiego pokolenia kucharzy z nowatorskim spojrzeniem na tradycję kulinarną. Inspiracje czerpie z bogactwa regionu Smolarni, współpracując z lokalnymi producentami oraz ekologicznymi gospodarstwami rolnymi.
Wyznaje zasadę, że w kuchni najważniejszy jest produkt i zadbanie o jego jak najlepsze wykorzystanie.