Paweł Salamon

Paweł Salamon (14.10.1981 ) pochodzi z Gorzowa Wlkp. Żona Magdalena, córka Agata i syn Adam.

Pierwszym krokiem drogi zawodowej było ukończenie szkoły gastronomicznej w Gorzowie Wielkopolskim na kierunku kucharz oraz technolog żywienia zbiorowego. Później praktyki w restauracji Don Vittorio w Gorzowie .

W kolejnym kierunkiem był Pałac Wiejce gdzie spędził kilka lat. W tym czasie zdobył pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym w Bydgoszczy w temacie „Owoce morza”, następnie rok później uplasował się na drugim miejscu w Mistrzostwach Polski z potraw z Dorsza w Gdyni. W 2002 roku z Reprezentacja Polski podczas targów GASTE w Lipsku zdobył brązowy medal w konkursie kulinarnym.

Ostatnim doświadczeniem zawodowe to Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort.

Na swoim koncie posiada także kilka inspirujących podróży Paryżu , San Sebastian , Asti we Włoszech gdzie pobierał nauki i doskonaliłem techniki kulinarne.

W międzyczasie krajowe wyjazdy do prestiżowych restauracji i hotelach.

Obecnie Szef Kuchni w Hotel & Restaurant Smolarnia gdzie pisze nowy rozdział swojej kariery, w której łączy dotychczasowe doświadczenia które zdobywał w Polsce jaki i Europie.

Uzyskał Prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau 2015 , 2016, 2017oraz 2018 r

Uczestnik wydarzenia Goût de France 2016, 2017r

Nominowany do statuetki Hermes 2016 r.

Zdobywca tytułu Wielkopolskiego kucharza roku 2016 w konkursie kulinarnym im. Rafała Jelewskieg.

Zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016 r z zarazem najwyższego trofea kulinarnego w Polsce. W 2017 r wraz z uczniem Maciejem Pisarkiem broniąc tytułu uplasowani się na drugim miejscu.

Zdobywca wyróżnienie w kategorii Młody Talent 2017 r podczas Gali 100 BEST Restaurants Poland.

Czytelnicy Gazety Lubuskiej oraz Kapituła Redakcji nominowali a tym samy przyznali wyróżnienie w kategorii Człowiek Roku 2017.

Od 6 lat nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSG Gastronomik w Gorzowie Wlkp.

W tym czasie przygotował swoich podopiecznych -uczniów do kilkunastu konkursów kulinarnych w kraju.
Posiada doświadczenie w zakresie szkoleń kulinarnych w ramach prowadzenia zajęć w Ashanti Łódź oraz Studiu Kulinarnym Lets Cook w Gorzowie Wlkp. dla indywidualnych kucharzy, amatorów oraz grup tematycznych.

Od 2016 roku został powołany przez Minister Edukacji Narodowej do ścisłego grona ekspertów w rozwoju systemu edukacji zawodowej przez najbliższe trzy lata.

W 2017 oraz 2018 roku został wybrany Ambasadorem Tygodnia Umiejętności zawodowych pod patronatem Europejskiej Komisji znajdującej się w Brukseli.

W 2018 roku rozpoczął działania jako trener i mentor zespołu młodych adeptów sztuki kulinarnej do Euro Skills Budapeszt wrzesień 2018 oraz World Skills 2019 które odbędą się w Kazań Rosja.

Jest przedstawicielem nowego polskiego pokolenia kucharzy z nowatorskim spojrzeniem na tradycję kulinarną. Inspiracje czerpie z bogactwa regionu Smolarni, współpracując z lokalnymi producentami oraz ekologicznymi gospodarstwami rolnymi.

Wyznaje zasadę, że w kuchni najważniejszy jest produkt i zadbanie o jego jak najlepsze wykorzystanie.

Formularz kontaktowy

Informujemy, iż odpowiedź na Państwa pytanie zostanie udzielona przez firmę Las-Kalisz Sp. z o.o. na podany adres e-mail. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez firmę Las-Kalisz Sp. z o.o. dla celów udzielenia odpowiedzi. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do uzyskania odpowiedzi. Administratorem danych jest firma Las-Kalisz Sp. z o.o..

Kontakt

Organizator: Las Kalisz

ul. Krotoszyńska 1, 63-714 Kobierno

Telefon:  +48 62 725 42 70

E-mail:
rzecznik@mistrzostwadziczyzna.pl
Zgłoszenia:
zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl
Reklama:
reklama@mistrzostwadziczyzna.pl