Gotowaniem interesował się już od dziecka.
Zawsze mówił, że będzie kucharzem i nigdy z tej drogi nie zrezygnował. Swoje pierwsze kroki po ukończeniu poznańskiej szkoły gastronomicznej rozpoczął właśnie w rodzinnym Poznaniu w restauracjach na Starym Mieście, a niedługo później znalazł się w kuchni poznańskiego Sheratona. Tam nabierał doświadczenia i poznawał tajniki kuchni fusion.
Następnie szefował jednrmej ze szczecińskich restauracji.
Stamtąd powędrował na stanowisko sous chefa w Hotelu Król Kazimierz w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Od roku 2008 jest szefem kuchni w Pałacu Mierzęcin, a pod swoją pieczą ma dwie restauracje: Pałacową i Destylarnia. W malowniczo położonym w otulinie Drawieńskiego Parku Krajobrazowego obiekcie nowatorsko łączy wino z jedzeniem. Doskonałe wino z lokalnej winnicy jest w tym miejscu idealnym uzupełnieniem jego kuchni i na odwrót.
Jest prekursorem food and wine pairngu z wykorzystaniem polskich win. Połączenie wybornego wina oraz autorskiej kuchni tworzą w tym miejscu niesamowitą, kulinarną kompozycję. To właśnie z restauracją Destylarnia zdobył większość nagród i wyróżnień.
W 2013 roku otrzymał statuetkę Hermes dla Najlepszej Restauracji w Regionie. Od roku 2014 przez trzy kolejne lata zdobywał najwyższe wyróżnienie Grand Award - "Trzy widelce" w ogólnopolskim plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants” oraz tytuł Szefa Kuchni Roku 2016 regionu północno-zachodniego.
Zdobywca rekomendacji Slow Food Polska. Od 2015 roku 2 czapki w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millau.
W roku 2016 i ponownie w 2017 nagroda za zwycięstwo w konkursie Food Business Awards w kategorii „Restauracja Hotelowa”.
Jest półfinalistą 6 edycji TOP CHEF. Od 2017 członek elitarnego stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchnie.
Dawid Łagowski popularyzuje kuchnię Wellness i Slow Food podczas autorskich pokazów, szkoleń i warsztatów kulinarnych w całej Polsce. Chętnie włącza się także w akcje charytatywne lokalnych społeczności.
Organizator i juror licznych konkursów kulinarnych. Autor kolacji Kina Kulinarnego festiwalu filmowego Transatlantyk. Jest współtwórcą inicjatywy „Poznańscy Kucharze Razem” tworząc nietuzinkowe wydarzenia w postaci kolacji degustacyjnych w różnych miejscach Poznania i Wielkopolski, a w niedalekiej przyszłości także i poza granicami naszego kraju. W roku 2017 otworzył „Manufakturę Łagowski” i wytwarza autorskie, naturalne i przede wszystkim znane z serwowanej przez niego kuchni produkty spożywcze.
W 2018 nagrodda za Kreowanie Polskich przepiów w nowej odsłonie
Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec. Lubi wyzwania i rywalizację. Były zawodnik rugby i miłośnik tej dyscypliny. Ukończył także zawody triathlonowe Iron Man w Nicei w 2015 roku.
Co lubi w swojej pracy? Po prostu uśmiech zadowolenia swoich gości.